За камините на газ

Чисто и топло

Когато говорим за камина, веднага си представяме огнище с пламтящи и пръскащи дребни искри дърва, както и аромата на дърва, който е любим на повечето обитатели на градските блокчета. Огнището може да бъде много различно, без овъглени цепеници, сажди и пепел, вместо тях – спокоен пламък, излизащ измежду бели камъчета или дърва. И не е задължително да е под формата на огнище, пламъка може да се ниже по дължина. Горивото на това очароване е газта/ природна или пропан-бутан/.

Невидимото гориво

Камината на газ е устроена по същия начин, както камината на дърва, горивото изгаря в камерата, димните газове се отвеждат през комина. Само че в реалната конструкция на камината , в димоотводната й система има доста особености. Основната разлика от камината на дърва е липсата на пепелник , на отвори на гърба,през които се захранва с въздух за горивния процес камината на дърва, защото за изгарянето на газ, се използват специални устройства-горелки.

Горелките се произвеждат в различни форми.

Камината на газ се сглобява в завода производител.Горелката е разположена в долната част на камерата. Формата и дизайна на камината определят типа на ползваната горелка, тя може да е плоча( пламъка да се разпростира по цялата повърхност на камерата ) или обемиста( компактен размер, където широчината е колкото височината на пламъка) и линейна( пламъка е по дължината на камината или Г-образна форма, при камина с ляво/ дясно стъкло)

Камината се пали в момента на подаване на газ автоматично, чрез натискане на копчето на дистанционното управление. С което може да се задава режим на работа, температура, която желаем да постигнем, време за горене, както и да настроим автоматично да спре камината след определено време или достигане на зададена температура.

Газовите камини са два вида, открита или закрити. При първите- въздуха, необходим за горивния процес се набавя от помещението, а дима се отвежда чрез обикновена димоотводна тръба(иноксова). Във втория случай се използва Коаксиална коминна система(комин в комин) където по вътрешната тръба се отвеждат димните газове а между тръбите се доставя въздух за горивния процес. Закритите камини не изгарят кислорода в помещението, което отопляват, затова нямат специални изисквания към размера на помещението. А въздуха, който се доставя към камината се затопля и увеличава КПД- то на камината.

Камина на газ може да топли жилище от 100м2, а когато е оборудвана с въздушна риза.

Едно от големите предимства на камината на газ е , че не е необходимо да набавяте, съхранявате и пренасяте дърва, както липса на почистване на пепел. Най-приложими са камините там, където има магистрална газ, газ от бутилки също е вариант, но ще имате грижа да зареждате периодично и да обособите сервизно помещение за съхранение на бутилката с газ, близо до камината и далече от студ и влага.

Всички камини на газ , както горивните камери на дърва, могат да се вграждат, според възможностите на жилището, дизайна и желанието на потребителя. Камерите на газ са най-различни форми и размери:, едностранни, със странично стъкло, с три лица, от които двете стъкла са малки, или такива, които делят две зони – тунелни, или с три стъкла .

Правила

При монтаж на камина на газ е необходимо да бъдат спазени всички изисквания на производителя на камерата към димохода, диаметри , отклонения и естество на коминната система.
Устройствата на газ и самата газ не търпи дилетантско отношение, затова за монтаж на всичките елементи на камината е необходимо да се доверите на професионалисти.
Когато камина на газ трябва да се монтира в апатртамент, в който има димоотвод, не се доверявайте на наличието му, преди да вземете окончателно решение(правилно), трябва да се провери състоянието му от специалист.

Промяна на камината, от дърва – на газ

Камината, която сте монтирали преди години и много ви харесва като визия, но вече ви тормози ангажимента с дървата, може да бъде преустроена на такава, на газ. За целта ще е необходимо да се достави газовата тръба в близост до камината или да се определи място за газова бутилка ,и с минимални щети по външния дизайн да се вгради горелка на газ. Ако сте ползвали камина тип -открито огнище, с вграждане на газова горелка ще получите по-високо КПД.

Важно!
Не всяко огнище може да бъде преустроено на такова с газова горелка или с горивна камера,високото КПД не винаги е добро за изградената конструкция , потърсете професионална консултация, преди да вземете окончателно решение за промяна.