Избор на горивна камера

Каква горивна камера да си купя?

1. Когато ще ползвате камината за красота и ще я палите 2 пъти в годината, избирайте камера с добра визия и добра цена

Добрата визия, според нашия опит, е горивна камера с отвор 70/80 х 50/55см, което предполага добър обзор на пламъка.

2. Kогато ще се отоплявате с камината и сте фен на красивия огън и меката топлина ние Ви препоръчваме да обърнете внимание на 4 важни елемента, които трябва да притежава горивната камера:
  • Керамика – идеално горене се получава при наличие в горивната камера на керамика, шамот, вермикулит или огнеупорен бетон. Още едно предимство- високо КПД , над 80%; чисто стъкло и икономия на дърва, в случай че са сухи.1 кг. Дърва мокри -1,5KW/Ч1 кг. Дърва на 2 годишни- 5 KW/Ч,
  • Идеален размер и дълбочина, които позволяват независимо горене до пет часа , красива визия. Изберете камера с едно лице- тя е най-пълноценна,гори качествено и красиво. Всички разновидности, като камера със странично стъкло, с 2 странични стъкла, и повече са камини за дизайн, не може да очаквате от тях пълноценно отопление.
  • Вертикален механизъм – който има две основни предимства , ако обичате да гледате открития огън, с този механизъм го получавате и второто предимство е, когато добавяте дърва , стъклото Ви предпазва от топлината. Ако пък сте склонни да изберете горивна камера с по широко лице-над 70см. то вертикалното отваряне е препоръчително.
  • Външен въздух за горене – е задължителен, защото с новите дограми, които са херметични, кислорода в помещението бързо намалява и камината спира да гори, ако взима само въздух от стаята. Отделно повечето жилища са с обединени зони- кухня, трапезария и дневна. Абсорбатора от кухнята ще подпомага камината да ви изпушва в помещението,на определени периоди от време, ако не е захранена с външен въздух.

Външния въздух може да бъде доставен към камината по тавана/сн.1 /, по пода или директно през стената , когато стената е външна/сн.3/. Достатъчен диаметър на тръбата +/- ф 100, като не е задължително да е кръгла.

3. Защо еднакви ,на пръв поглед, горивни камери имат различна мощност?

9KW

16KW

Мощността на горивната камера не зависи пряко от размера на камерата, а зависи от количеството и качеството на изгорените дърва в килограми и от нейното КПД . Когато изгорите 10кг.дърва получавате еднакви киловати, разликата идва от методиката на изчисление. При камера 1 дават среден показател , а с камера 2 дават максимална мощност. Не оставяйте да Ви заблуждават , че с увеличаване на размера на камерата, ще увеличите мощността и ще топлите по-голямо жилище, по скоро ще получите обратния ефект.

Как да изберете правилната за Вас горивна камера, и с какви параметри да е тя?

  • Отделяте свободно време,
  • Обикаляте фирми, търсите налични камери за да може да пипнете и прецените на място
  • Има вероятност да Ви се променят вижданията и модела на горивната камера.
  • Много е важно да знаете каква точно камина в завършен вид искате да имате в дома си

Ако желаете да получите наша консултация, заповядайте в офиса.