Основните видове камини и техните предимства

Основните видове камини и техните предимства

Почитателите на камините са изправени пред труден избор в днешно време. Невероятният асортимент от различни видове камини поставя въпроса какво е оптималното решение за Вас и отоплението на жилището Ви.

видове камини

Основната разлика между моделите на пазара е с какво гориво се захранват камините. Те биха могли да бъдат камини на дърва, на газ, пелети,на биоетанол, както и електрически камини. Класическият модел, използван от векове, е този на дърва. Колко привлекателен е огънят, пукането на дървата за огрев, хипнотизиращата гледка, когато говорим за енергийна ефективност, тези камини вече не отстъпват по точки на останалите. Въпреки трудоемката поддръжка – носенето, рязането, реденето на дърва, регулярно почистване на пепелта в камината, камините на дърва си остават един много хубав, традиционен и търсен уред. Безопасността е въпрос, който задават много клиенти, с ползването на всички видове камини трябва да се отнасяте с нужното внимание, за да не стане пожар. Но пък кой не би се съгласил, че няма нищо по-романтично, успокояващо и удовлетворяващо от огъня в камината на дърва.

Видове камини с безупречна функционалност

Камина на природен или пропан-бутан газ е страхотно решение, което Ви гарантира постоянна и приятна температура в дома. Модерните уреди са с пълна автоматизация и реално нямат нужда от сериозна ежедневна поддръжка. С тях сте уверени в ниските сметки за отопление и много високото ниво на сигурност. Но трябва да предвидите изграждане на газова инсталация и място за газова бутилка в лесно достъпно място. Ще трябва първоначално да направите сериозна инвестиция, която понякога е свързана и с ремонтни дейности. Освен камери за вграждане има модели, които са свободностоящи. В модерен интериор стоят превъзходно, въпреки мнението на потребителите за печките.

Пелетните камини са доста атрактивни. Те са много икономични, функционални, автоматизирани и не без значение – екологични. Но… в някои случаи са доста чувствителни към качеството на пелетите. Почистването е минимално, а управлението от разстояние – съвсем лесно. Пелетите са екологично гориво – отделят пренебрежимо количество пепел, имат страхотно КПД и пристигат при Вас в удобни опаковки.

Различните видове камини като интериорно решение

Винаги може да заложите и на електрическа камина. Но само не разчитайте тя да е единственото Ви средство за отопление. Инсталацията им е много лесна и не изискват трудоемко носене на дърва или пелети. Тази разновидност е по-скоро приятно допълнение към интериора в стаята, създава уютно кътче за почивка и релакс. Най-вече се предпочитат от хора, които нямат никаква опция за комин.

Когато разглеждате различните видове камини и правите своя избор, е важно да имате ясна представа какво да очаквате от устройството, с каква цел ще го използвате и каква част от времето си бихте посветили за поддръжката му. От друга страна – важно е да преследвате мечтите си, а кой не мечтае за камина у дома?! Особенно остро е желанието около зимните празници.

Свържете се с нас, за да реализираме бляновете Ви заедно, независимо дали са прагматични и функционални или пък щури и ексцентрични.